Arbeidsrecht op zijn best

Schipper en Lof advocaten

Oneens met uw relatiebeding?

Een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding, maar heeft over het algemeen wel een minder zware werking dan een concurrentiebeding. Een werkgever wil met een relatiebeding voorkomen dat oud-werknemers contact zullen opnemen met onder andere klanten, leveranciers en andere soorten relaties. Door een relatiebeding kan een werknemer namelijk worden beperkt in het aangaan van relaties van de werkgever, nadat een werknemer ergens anders komt te werken of voor zichzelf wil beginnen. Het kan zijn dat het relatiebeding in eerste instantie redelijk leek te zijn, maar u daar nu niet meer van overtuigd bent. U kunt met behulp van onze arbeidsrecht advocaat uw kansen inschatten om uw relatiebeding succesvol aan te laten passen of aan te vechten bij de kantonrechter. 

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid naar de kantonrechter te gaan met het verzoek het relatiebeding geheel of gedeeltelijk te laten vernietigen. Dit met het oog op de redelijkheid en billijkheid. Indien een belang van een werkgever veel te veel wordt beschermd en de werknemer daarbij onredelijk in zijn belangen wordt geschaad, kan de kantonrechter beslissen het relatiebeding (gedeeltelijk) aan te passen of te vernietigen.

Relatiebeding laten controleren door advocaat

Een arbeidsrecht advocaat kan u helpen bij het beoordelen van uw relatiebeding. Aan een relatiebeding worden dezelfde eisen gesteld als aan een concurrentiebeding. Om geldig te zijn, moet een relatiebeding worden aangegaan met een werknemer die 18 jaar of ouder is, het dienstverband moet voor onbepaalde tijd worden aangegaan en het beding dient schriftelijk te worden overeengekomen. Mocht u twijfelen over de rechtsgeldigheid van uw relatiebeding, dan kan het verstandig zijn een advocaat in te huren.

Een ervaren arbeidsrecht advocaat zal kunnen nagaan of het relatiebeding rechtsgeldig tot stand is gekomen en of het redelijk is. Mocht u advies willen over het relatiebeding, neem contact met ons op.

Advies over uw relatiebeding?
Contact opnemen met een arbeidsrecht advocaat?