Erfrecht op zijn best

Schipper en Lof advocaten

Een erfrecht advocaat inschakelen bij financieel misbruik

Ouderen kunnen gemakkelijk het slachtoffer worden van financieel misbruik. Ouderen zijn niet altijd in staat hun eigen bankzaken te regelen en zijn daarom geregeld afhankelijk van zorgverleners of hun naasten. Dit gebeurt vaak in goed vertrouwen. In de praktijk zien wij steeds vaker financieel misbruik van ouderen. Financieel misbruik kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan een dochter die boodschappen doet voor haar moeder en met moeders pinpas ook de eigen boodschappen betaalt. Financieel misbruik gebeurt vaak zonder dat de oudere dit door heeft. Daarnaast kan het ook een verpleger of vrijwilliger zijn die bij de oudere thuis of in een (zorg-)instelling financieel misbruik maakt van een oudere.

Volgens een rapport van Veilig Thuis kunnen de volgende signalen wijzen op financieel misbruik: depressiviteit, onverklaarbare geldopnames, schulden, spullen of gelden verdwijnen, gebrek aan (medische voorzieningen). Bepaalde groepen ouderen lopen een groter risico. Dit zijn vaak alleenwonende ouderen die afhankelijk zijn en beperkte kennis hebben op het gebied van administratie en financiën.

Als achteraf blijkt dat een dierbare bij leven financieel is misbruikt, kunt u hulp van een erfrecht advocaat inschakelen. Het is moeilijk om financieel misbruik aan te tonen, maar er is een aantal mogelijkheden om vermeend verdwenen vermogen terug te krijgen in de nalatenschap. Onze erfrecht advocaten hebben hier veel ervaring mee. Zo kan bijvoorbeeld een gevolmachtigde worden gevraagd om rekening en verantwoording af te leggen. Vervolgens bestaat in sommige gevallen de mogelijkheid tot het vernietigen van bepaalde schenkingen of giften of het vorderen van een schadevergoeding.

Heeft u het vermoeden dat een dierbare financieel is misbruikt en wilt u hulp inschakelen van een erfrecht advocaat? Neem dan nu contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Juridisch advies: wat te doen bij financieel misbruik

Als u het vermoeden heeft dat een oudere bij leven financieel wordt misbruikt, kunt u juridisch advies vragen aan een erfrecht advocaat. Na overlijden blijkt het vaak lastig om financieel misbruik aan te tonen. U doet er daarom verstandig aan om in geval van een vermoeden van financieel misbruik, actie te ondernemen. Ter voorkoming van financieel misbruik kan een levenstestament worden opgesteld. Hierin kan heel nauwkeurig worden vastgelegd wie er beslissingen omtrent de financiële, medische en persoonlijke zaken mag nemen. Leg hierin goed vast wat wel en wat niet mag worden beslist door bepaalde personen. Om ook hierin misbruik te voorkomen, kan in het levenstestament worden voorzien van toezicht op de gevolmachtigde.

Bent u op zoek naar juridisch advies bij het opstellen van een levenstestament of heeft u vragen over wat te doen bij financieel misbruik? Onze erfrecht advocaten helpt u graag verder.

Neem contact met ons op
Contact opnemen met een erfrecht advocaat?