De digitale nalatenschap: Online blijf je leven

Tegenwoordig kunnen wij ons leven niet meer voorstellen zonder de aanwezigheid van het internet. In de afgelopen decennia heeft de digitale technologie ons leven aanzienlijk veranderd. We delen ons dagelijks leven op sociale media, sturen elkaar e-mails en Whatsapp berichten en ook onze financiën zijn online toegankelijk. Wanneer we komen te overlijden erven onze nabestaanden vaak alle bezittingen, maar wat gebeurt er met onze digitale nalatenschap?

De wet spreekt (nog?) niet over een digitale nalatenschap en er bestaan daarom ook nog geen specifieke regels over de afwikkeling. Daarom is het belangrijk om ook uw digitale nalatenschap te regelen voor het overlijden. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat u na de dood niet online  blijft voortbestaan.

Bij de notaris kan een social media testament worden gemaakt of een digitale kluis. Hierin kunt u vastleggen welke profielen u heeft, wat de gebruikersnamen en wachtwoorden zijn, maar ook wat er na uw overlijden moet gebeuren met al deze verschillende platformen en pagina’s. U kunt ook een online executeur benoemen. Deze is gespecialiseerd in het afhandelen van de digitale nalatenschap en maakt daarbij gebruik van een social media testament of een digitale kluis.

Op veel platformen kunt u instellen wat er na uw overlijden met uw account gebeurt. Bij Facebook kan er een contactpersoon worden benoemd. Nabestaanden hebben vaak de mogelijkheid om een account van een overledene te verwijderen, maar daarvoor wordt wel nader bewijs van het overlijden verlangd.

Ook kunt u zelf een lijst bijhouden van alle sites waar u een profiel of een account heeft. Bewaar dit wel op een veilige plek die wel gemakkelijk te vinden is voor uw nabestaande. Dit is uiteraard wel de minst veilige manier en geeft de minste zekerheid.

Wanneer u uw digitale nalatenschap regelt scheelt dit een hoop werk voor uw nabestaanden. Er hoeft dan niet uitgezocht te worden welke accounts er zijn en er zijn geen ingewikkelde procedures om een account te verwijderen of toegang te krijgen. Let op dat de gegevens die u opneemt in een social media testament of digitale kluis wel up-to-date blijven. Door bovenstaande methodes kunt u zelf bepalen hoe en of u online blijft voortbestaan.

Advies erfrecht advocaat nodig?
Contact opnemen met een erfrecht advocaat?